Van: Patrick v/d Burg [vandenburg@planet.nl]
Verzonden: vrijdag 7 december 2007 16:03
Aan: FREE NATURE; alle arkers
Onderwerp: 5 hengsten van eiland gered
Hoi,
 
Afgelopen dinsdag moesten we de paarden van de Asseltse Plassen (23 stuks) evacueren ivm Hoogwater.
 
Vijf hengsten stonden al meer dan 2 maanden op een eiland van ongeveer 3 ha midden in de Plassen. Ze waren hier naar toe gezwommen vanwege de aanvallen van een felle leidhengst uit een van de haremgroepen. Bij het nog relatief lage water van dinsdag stond het eiland al voor 2/3 onder water. We moesten eerst de beide  haremgroepen wegvangen (vanwege felle leidhengst) en konden daarna pas met de eiland operatie beginnen. Gelukkig organiseert de nieuwe toezichthouder Harry Cuypers natuurbelevings kanotochten op de Asseltse Plassen en heeft hij snel zijn kano's gehaald. We zijn met 2 kano's naar het eiland gepeddeld en hebben ze eraf gedreven. Maar ze gingen de verkeerde kant op en zwommen niet. Hierop is Harry met een kano door het water achter ze aan gegaan en hebben wij de terugweg geblokkeerd. Uiteindelijk (met veel lawaai maken) hebben we ze in het diepe water gekregen en begonnen ze te zwemmen. Harry heeft ze met zijn kano gedreven door het water totdat ze weer aan land waren. Dat was een spectaculair gezicht !!
 
Op de foto's zie je onze 64 -jarige held Nol Bongers in de kano die het toch aandurfde naar het eiland te gaan. De foto's van het drijven zijn van veraf genomen. (Het was jammer dat we geen camera in de kano's hadden). Verder de natte hengsten in de vangkraal.
 
Alle 23 paarden staan nu veilig in het Meerlebroek. Met veel dank aan René Deneer (o.a de foto's), Har Wielders, Nol Bongers, Harry Cuypers en zijn vrouw (o.a. kano's en stroopwafels). Met al dat gedoe was ik het schrikdraadapparaat vergeten. Dit dreef al in het water met daarop 4 muizen !! Het apparaat en de muizen heb ik allebei kunnen redden. 
 
 
Groeten Patrick