Water wandelen

Wandelt of fietst u graag in de vrije natuur? Voor waterrijke natuurgebieden is kanovaren een aantrekkelijk alternatief. Steeds meer natuurenthousiasten kiezen voor deze schitterende vorm van watersport. Vanaf het water ziet alles er weer net iets anders uit. Rustig glijden door het water geeft een gevoel van ‘een zijn’ met het omringende landschap.

Natuurlijk Asselt heeft voor groepen van maximaal 10 personen 4 Canadese kano’s van het merk Gatz ter beschikking. Per boot kunnen 2 of 3 volwassen plaatsnemen op een zitbankje.

Steekpeddel

Anders dan kajaks behoren Canadese kano’s tot de groep van open kano’s. De peddels van open kano’s hebben in tegenstelling tot kajakpeddels maar één peddelblad en worden steekpeddels genoemd. Hoe u hiermee rustig over de Asseltse Plassen peddelt wordt u geleerd door de gids.

Voor iedereen

Jong en oud kan het. Bijzondere sportieve kwaliteiten zijn niet nodig. Wie kan fietsen kan ook leren Canadees varen. Wel moet u niet bang zijn voor natte of modderige voeten en moet u kunnen zwemmen. De kans dat de stevige Gatz-boten omslaan is nihil. Garanties kunnen echter niet worden gegeven. Daarom is het dragen van een zwemvest verplicht.

Programma

De tocht duurt ongeveer 3 en ½ uur. Het vertrekpunt (in-/uitstapplek) is gelegen bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Asseltse Plassen. Zie de routebeschrijving bij contact. Met vereende kracht worden de boten afgeladen. Er volgt een korte instructie op het droge, waarna de deelnemers elkaar helpen bij het instappen. We oefenen nog enkele basis slagen en dan begint het echte avontuur. Afhankelijk van de wensen van de groep wordt de route bepaald. Windrichting en de snelheid waarmee de peddeltechniek wordt eigengemaakt speelt hierbij een rol.

Welk doel?

De volgende vragen zijn van belang; willen de deelnemers vooral leren varen, of staat het genieten en lekker dobberen op het water op het eerste plan? Of is misschien ook het vergaren van meer kennis over de natuur en de natuurontwikkeling van dit deel van de Limburgse Maasplassen een belangrijk doel? De gids zal hierop inspelen. Het vaargebied kent vele mogelijkheden.

De beleving

Midden op de plas wordt vooral de weidsheid beleefd en kan worden uitgekeken naar de toren van de kathedraal van Roermond of de verschillende kerktorens van de dorpen aan weerszijde van de Maas. Ook kan de beschutting van de oevers opgezocht worden. Er zijn plekken waar tussen de Wilgen door in ondieper water kan worden gepeddeld. Genieten van Waterlelie, Gele Plomp of Kattestaart. Een bijzondere ervaring is ook het gadeslaan van een groep Konik paarden als deze aan de oever verkoeling zoekt of het bezoeken van een broedkolonie Oeverzwaluwen. Ook de prachtig blauwe IJsvogel is al eens door een groep van Natuurlijk Asselt waargenomen.

Pauze eiland

Limburgse vlaai, koffie, thee en fris gaat mee in de boot. Op een aantrekkelijke plek wordt aan wal gegaan om te pauzeren. Het onbewoond eiland is hiervoor een geschikte plek. De rust die er heerst is weldadig. ’s Zomers broeden hier Grauwe Ganzen, die we natuurlijk niet storen. Ook jonge Konik paarden kunnen we hier aantreffen. Ze zwemmen hier wel eens naar toe.

Sfeer

Een natuurbeleving die eigenlijk niemand mag missen is het meemaken van een zonsopkomst vanaf het water. Met een beetje geluk zijn er ochtendnevels en heeft het landschap een mysterieuze sfeer. Ook een zonsondergang is een belevenis op zich. Het water weerspiegeld de rode gloed vanaf de horizon tot aan het groepje kanovaarders, die daardoor het gevoel hebben onderdeel uit te maken van een schilderij.
Vollemaanstochten bieden de mogelijkheid voor het opdoen van weer heel andere ervaringen; fonkelende sterren, glinsterend water.

Welke periode?

De zomerperiode is het meest voor de handliggende seizoen voor het boeken van een tocht met Natuurlijk Asselt. Voor de iets meer avontuurlijk ingestelde natuurliefhebber hebben ook de andere seizoenen veel te bieden. Bij een windstille zonnige dag, kan het ondanks enkele graden onder het vriespunt nog erg aangenaam zijn op het water. De houten peddels zorgen er in elk geval voor dat u geen koude handen krijgt.